Araç Kiralamada Vergi Avantajı
Özel ya da iş amaçlı olarak şehir içi ve şehir dışı ulaşımdan yararlanma gerekliliği artık günlük yaşantının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Herkes kendi özel aracına sahip olmadığından araç kiralama şirketi tarafından sunulan araç kiralama hizmetlerine giderek daha sık başvurulmaktadır. Araç kiralama hizmeti almak konfor, güvenlik ve hızın yanı sıra ihtiyaca göre ulaşım planlama noktasında da birçok avantaj sağlamaktadır.
Araç kiralamada vergi avantajı gibi işletmelerin karlılığını artırmadaki katkısından dolayı araç kiralama yalnızca bireysel olarak değil farklı ölçeklerdeki işletmeler tarafından da tercih edilen bir hizmettir.
İşletmeler arasında araç kiralama vergiden düşme avantajı nedeniyle son derece popüler bir hizmettir. Ülkemizde geçerli olan Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesi, ticari işletmeler adına kiralanan araçlara ilişkin kira bedelini indirim konusunu oluşturan unsurlar kapsamına almaktadır. Yine Gelir Vergisi Kanunu nezdinde ticari kazanç sağlama amacına yönelik olarak kullanılan araçların akaryakıt, onarım, bakım gibi giderleri amortisman bedeli hariç olmak kaydıyla ihtiyaç olarak kaydedilebilir ve indirim olarak işlem görmeleri sağlanabilir.
Şirket araç kiralama vergiden düşme konusunda geçerli olan miktar yıl bazında değişiklik gösterebilmektedir. 2022 yılı için ticari kazanç sahipleri ve serbest meslek icracıları tarafından gider yazılabilecek olan miktar KDV hariç olmak kaydıyla aylık kira bedelinin 8.000 TL’lik kısmıdır. Gider olarak yazılan kira bedeli aşıldığı takdirde 8.000 TL’nin üzerindeki miktar Kanunen Kabul Edilmeyen Gider kapsamında yer alır. Eğer günlük araç kiralama hizmeti alınıyorsa sınır olarak belirlenen aylık 8.000 TL üzerinden günlük hesaplama yapılır ve bu şekilde hesaplanan günlük kira bedeli gider olarak gösterilebilir.
Araç Kiralama KDV’den Düşer mi?
Şahıs şirketi araç kiralama dahil olmak üzere tüm ticari işletmeler adına gerçekleştirilen araç kiralama hizmetleri vergi açısından birtakım avantajlar sağlar. Ticari işletmeler ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için araç satın aldıklarında satın alınan aracın maliyetine KDV eklenmekte ve işletmenin indirebileceği KDV olarak gösterilememektedir. Araç kiralama hizmetlerinden yararlanılması halinde ise şirket KDV’yi gider olarak gösterebilir ve masraftan düşebilir.
Araç kiralamanın ticari işletmelere sağladığı avantaj yalnızca vergi konusuyla sınırlı değildir. Araç kiralama, satın alınan araçların yenilenmesi halinde karşı karşıya kalınması olası değer kaybı riskini de ortadan kaldırır. Şirketler gelişen ve değişen ihtiyaçlarına göre kiralık araçlarını değiştirebildikleri için mali olarak zarara neden olan bir durumla karşı karşıya kalmazlar.
Araç kiralama durumunda araçların MTV ödemeleri, rutin bakımları ve işletmelere operasyonel yük ve ek gider kalemi yaratabilen çeşitli süreçler araç kiralama şirketi tarafından gerçekleştirilir. Ayrıca alınan araç kiralama hizmetine ilişkin fatura toplam tutarlar üzerinden hazırlanır. Bu sayede işletmeler vergi açısından önemli bir avantaj elde etmiş olurlar.